Aracımda Değer Kaybı Meydana Geldi Ne Yapmalıyım ?

ARACIMDA DEĞER KAYBI MEYDANA GELDİ NE YAPMALIYIM ?

Değer kaybı

Motorlu aracın kazadan önceki hasarsız piyasa sürüm değeri ile kaza sonrası onarıldıktan  sonraki  durumu arasındaki farktır. Bir araç ne kadar iyi onarılmış olursa olsun teknik olarak kazadan önceki durumuna getirilemez. Eksiksiz gibi görünse  de mutlaka bir farklılık olacaktır. Değer kaybı, trafik kazası sonrasında aracın değerinde meydana gelem azalma olarak da ifade edilir. Hasar gören ve onarılan araç ikinci el araç satış piyasası için ücret indirimi anlamına gelmektedir. Aracın emsallerine göre alım- satım olasılığı azalacak ve düşük değere alıcı bulmak zorunda kalacaktır. Bu sebeple trafik kazasına karışan sürücü bu zararı tazmin etmek için tarafın kusuru oranında karşı taraf sürücüsüne veya Zorunlu Trafik Sigortası olan sigorta şirketinden tazmin edebilir.

Araçta değer kaybı olduğu zaman bunun tazmini için iki farklı yol izleyebiliriz;

1- Genel Dava Yolu İle Değer Kaybı Davası

Dava yolu ile değer kaybı davası açabilmenin en önemli unsuru kazada tam kusurlu olmamaktır. Kusurun oranı büyük ölçüde önem arz eder. Kısmi bir kusur söz konusu ise kusurlu olunmayan oranda talepte bulunmak mümkün olacaktır. Ayrıca talep sadece ruhsat sahibi tarafından tazmin edileceği unutulmamalıdır.

2- Sigorta Tahkim Komisyonu Başvurusu

Araç değer kaybı uyuşmazlıklarında bir diğer uyuşmazlık giderme yolu da tahkim komisyonuna başvuru ile olabilir. Sigorta şirketiyle anlaşma sağlanamaması durumunda bu yoldan değer kaybı talebinde bulunabiliriz. Ancak bu süreçte komisyondan önce sigorta şirketinden talepte bulunmalıyız. Sigorta şirketine göndermiş olduğumuz gerekli evraklar ile aracımızda olan değer kaybı miktarını talep ederiz. Sigorta şirketinin 15 gün içinde cevap vermemesi durumunda Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapabiliriz.

Komisyonun incelemelerinin sonunda araç sürücüsü lehine, zararı ödemesi yönünde bir karar alırsa, alınan karar hüküm kabul edilip sigorta şirketine ücreti ödemesini tebliğ eder.

Anlaşmazlık miktarı 5.000 TL ye kadar olan bedellerde hakem kararı kesindir. Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurularda şikayet ve anlaşmazlık konusu ne olursa olsun karar en fazla 4 ay içinde sonuçlanmış olması gerekmektedir. Komisyona başvurular şahsen olabileceği gibi avukat aracılığıyla da yapılabilmektedir.

 

Değer kaybı davası açma süresi nedir ?

Borçlar kanunu m.72 göre “ Tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her halde fiilin işlendiği tarihten başlayarak 10 yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar. Ancak tazminat ceza kanununun daha uzun zamanaşımı öngördüğü cezayı gerektiren bir fiilden doğmuşsa, bu zamanaşımı uygulanır.” demektedir. Özetle araç değer kaybı davası açma süresi kazazedenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak 2 yıldır.

 

Değer Kaybı Davası İçin Gerekli Belgeler

  • Kazanın gerçekleştiği anda tutulan kaza tespit tutanağı,
  • Hasar tespit tutanağı/aracın yapıldıktan sonraki servisteki faturası
  • Araçların kaza sonrası her açıdan özellikle hasarlı noktaları gösteren fotoğrafları,
  • Araçın yapımı sonrası her açıdan özellikle hasarlı noktaların yapıldığını gösteren fotoğrafları,
  • Aracın değer kaybını gösterir ekspertiz raporu
  • Başvuranın kimlik fotokopisi
  • Aracın ruhsatı ve sair tüm belgeler dava tahkim yoluna gidebilmek için gerekli ve önemli belgelerdir.

 

Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır ?

Değer kaybı dava açıldıktan sonra uzman bilirkişiler tarafından hesabı yapılır. Bu aşamada bilirkişinin araç için göz önünde tuttuğu etkenler;

  • Aracın üretim yılı,
  • Kilometresi
  • Hasar geçmişi,
  • Marka model bilgisi,
  • Trafiğe çıkış tarihi,
  • İkinci el piyasa değeri bilirkişilerin inceleme yaptığı hususlardır.

 

Aracınızda değer kaybı meydana geldiğinde bu yol ve aşamaları izleyerek ücret talebi yapabilirsiniz. Ancak hak kaybı yaşanmaması adına uzman avukatla birlikte çalışmanızı tavsiye ederiz.

Leave A Reply